Chimichanga – osličkova ocvrta sestra

Chimichanga je podobno kot burrito ena izmed najbolj prepoznavnih jedi mehiške kuhinje. Laični ljubitelj tovrstne hrane verjetno ne bo vedel, da gre pravzaprav za enako jed. Tortiljo napolnimo z rižem, sirom, fižolom in mesom po izbiri.

Če pripravljamo chimchango vse skupaj še ocvremo

To je lahko machaca (suho meso), carne adobada (marinirano meso), carne seca (suha govedina) ali trozos de pollo (koščki piščanca). Vse skupaj nato zavijemo in v primeru burrita postrežemo, če pripravljamo chimchango pa vse skupaj še ocvremo. Obe jedi tipično postrežemo s salso, guacamole omako ali kislo smetano.

Chimichanga – španska beseda za nedoločljivo

Besedi chimi in changa izhajata iz dveh mehiških-španskih izrazov: chamuscado, kar pomeni zapečen ali opevan, in chingo, kar je nesramen izraz za nepričakovano ali majhno žalitev. Nekateri viri trdijo, da se pod ime jedi podpisuje Monica Flin, ustanoviteljice restavracije El Charro v Tucsonu. Leta 1922 naj bi slučajno spustila burrito v cvrtnik in začela izgovarjati špansko kletvico z začetkom “chi …” (chingada), a se je hitro ustavila in namesto tega vzkliknila “chimichanga”. To je neke vrste španski ekvivalent besedi za nekaj nedoločljivega.

Chimichanga ima v tančico skrivnosti zavito zgodbo o izvoru.
Chimichanga ima v tančico skrivnosti zavito zgodbo o izvoru.

Flin, Johnson, Griffith, … ali Krčma Mexico

Tudi izvor chimichange je negotov. Po nekaterih podatkih izvira iz Mehike, po drugih pa je po naključju nastala v Arizoni. Glede na tipično mehiško različico jedi, poimenovano chivichanga, naj bi jed prek Sonore v ZDA prinesli priseljenci. Ustanovitelj mehiške kuhinje Macayo Woody Johnson, nasprotno trdi, da je chimichango izumil leta 1946.

V uradnih zapisih sicer ni podatka, kdaj se je jed prvič pojavila

Kot eksperiment naj bi v svoji izvorni restavraciji Woody’s El Nido v Phoenixu dal nekaj burritov v cvrtnik. Sumljivo podobna zgodba tisti Monice Flin kajne? V uradnih zapisih sicer ni podatka, kdaj se je jed prvič pojavila, se pa upokojeni profesor folkloristike Jim Griffith spominja, da je sredi leta 1950 videl chimichange v vasi Yaqui Old Pascua v Tucsonu. Tudi če uradnega izvora jedi ne poznamo pa je jasno, da je chimichanga zelo priljubljena tudi pri nas. V Krčmi Mexico jo znamo pripraviti tako, da boste prepričani, da smo jo izumili kar v naši kuhinji.

 

Chilli con Carne – hudičeva enolončnica

Čebulni obročki – v testu ocvrta sreča

Burrito – osliček, ki je osvojil svet