Čebulni obročki – v testu ocvrta sreča

Čebulni obročki, bolj poznani v angleški različici imena “Onion Rings”, sodijo med najbolj priljubljene priloge mesnatim jedem. Nesporni kralj prilog je najverjetneje pomfrit oziroma “French Fries”, ki je zapisan globoko v kulinarično zgodovino. Zgodovinarji niso prepričani, da so prvi ocvrti krompirček pripravili ravno v Franciji. So pa zedinjeni v tezi, da se je to zgodilo nekje v Evropi na začetku 18. stoletja. Še težje pa je poiskati resnico o izvoru čebulnega obročka, saj podobno kot pri burritu ali chimichangi obstaja kar nekaj različic zgodbe o nastanku recepta.

Izmuzljiva zgodovina

Najbolj konkretno nominacijo za priznavanje avtohtonosti so podali Angleži. Otočani namreč trdijo, da se prvi znan recept nahaja v knjigi Umetnost kuhanja, enostavno in dodelano. Njen avtor je britanski kuhar John Mollard, knjiga pa datira v leto 1802:

“Čebulo razrežite na pol palca velike obročke in jih potopite v testo iz moke, smetane, soli, popra in parmezana, nato pa globoko ocvrite v vreli maščobi. Zraven se odlično prileže omaka iz stopljenega masla in gorčice.”

Tudi laični poznavalci se bodo najbrž strinjali, da čebulni obročki podobno izgledajo še danes. Angleški dokaz se sicer zdi trden, vseeno pa so na drugi strani luže nekateri prepričani, da so prvi čebulni obročki pojavili v mestu Middletown v zvezni državi New York, in sicer 13. januarja 1910. Torej dobro stoletje kasneje.

Na začetku 20-ih let prejšnjega stoletja je bila ustanovljena veriga restavracij Pig Stand iz Teksasa, kjer prav tako trdijo, da so čebulni obročki njihova stvaritev. Spet tretji so prepričani, da je bil prvi recept za “ocvrte čebulne obročke, potopljene v mleko in moko,” natisnjen s strani proizvajalca masla Cisco v reviji The New York Times Magazine leta 1933, četrti pa zasluge pripisujejo verigi hitre prehrane A&W iz 60. let prejšnjega stoletja. Slednji so brez dvoma najbolj zaslužni za masovno popularizacijo jedi.

Čebulni obročki imajo že kar pestro zgodovino.
Čebulni obročki imajo že kar pestro zgodovino.

Čebulni obročki imajo svoj dan

Ameriške sanje o izvoru jedi morda stojijo na trhlih temeljih, vseeno pa jih danes tam zaužijejo daleč največ. Priloga je tam tako množično zastopana, da so na portalu Mashed pripravili lestvico najboljših 15 ponudnikov ocvrte poslastice. Še več, Američani celo proslavljajo dan čebulnih obročkov, in sicer 22. junija vsako leto. Morda pa je čas, da ta praznik zares vzamemo tudi pri nas.

Chilli con Carne – hudičeva enolončnica

Chimichanga – osličkova ocvrta sestra

Burrito – osliček, ki je osvojil svet