Chilli con Carne – hudičeva enolončnica

Tradicionalno je Chilli con Carne enolončnica iz govedine, čilija in fižola. Številni kuharji po svetu so v lonce primešali domišljijo in danes se v kombinaciji s čilijem in fižolom znajde marsikaj. Od divjačine do bivolov, koz, dihurjev, zajcev, klopotcev, svinjine, piščanca in pikantnih klobas. Outback Chili – avstralska specialiteta – je narejen iz kenguruja; na Aljaski uporabljajo losovo meso, na Norveškem pa severne jelene.

Jamisons vsebuje recept za hornadillo chili, narejen iz sesekljanega mesa enega srednjega pasavca, postreženega v lastni lupini.

Poleg vseh vrst mesa se med dodatki v “hudičevi enolončnici” znajdejo eksoti kot so arašidi, čokolada, šeri, melasa s črnim trakom, rozine, tekila, lunina, ingver, poganjki bambusa, srčika artičoke, jajčevci, tofu in bučke. Recept Marka Bittmana zahteva skodelico espressa, Grki pa ga pripravljajo s cimetom.

Številne zgodbe o izvoru

Vse naštete različice jedi na žlico pričajo o tem, da je Chilli con Carne zelo priljubljen. Nič presenetljivega ni, da se je nabralo tudi veliko število zgodb o izvoru. Večina zgodovinarjev si je sicer edina, da jed izhaja iz Teksasa. Tudi Mehičani se s tem vsaj delno strinjajo, o čemer priča zapis v mehiškem slovarju iz leta 1959: “Gnusna jed, lažno imenovana mehiška, ki se prodaja v ZDA od Teksasa do New Yorka.” Da jed res izvira iz Teksasa, pripoveduje indijanska legenda iz leta 1629.

Takrat naj bi petdeset Indijancev plemena Jumano zapustilo puščavo divjega Zahodnega Teksasa. Pripovedovali so zgodbe o mistični, v modro oblečeni ženski, ki jih je učila o veri in jim stregla “z ognjem krščeno juho” ali “hudičevo enolončnico”.

Zagovorniki teorije, da jed izvorno prihaja iz Mehike pa se opirajo na knjigo Bernala Díaza del Castilla: The True History of the Conquest of New Spain. Avtor je opisal nesrečne usode konkvistadorjev, ki so jih Azteki najprej žrtvovali, nato pa razkosali in zavreli v vodi skupaj s čilijem, divjim paradižnikom in origanom. H. Allen Smith se je na to temo znal pošaliti, saj je v svojem zapisu o Chili con Carneju hudomušno predlagal, da bi se vsi recepti za jed morali začeti z besedami: “Najprej ujemite primernega Španca.”

Azteki so po eni izmed legend prvi pripravili Chilli Con Carne. In to iz mesa konkvistadorjev. Na sliki: Sončni kamen ali azteški koledar.
Azteki so po eni izmed legend prvi pripravili Chilli Con Carne. In to iz mesa konkvistadorjev. (na sliki: Sončni kamen ali azteški koledar)

V tolažbo Špancem pa je lahko naslednja teorija o izvoru jedi. V 17. stoletju naj bi sestro Mary iz Agrede angeli med molitvijo iz samostana v Španiji teleportirali v zahodni Teksas. Na tej točki se zgodba preplete s tisto o Indijancih plemena Jumano. Sestra naj bi plemenu predstavila boga, v zameno pa so jo naučili skuhati enolončnico iz divjačine, čebule, paradižnika in čilija.

Chilli con Carne: ekscentrično čudovita jed

Zgodb o izvoru jedi je še veliko, dejstvo pa je, da je ne glede na izvor in poreklo Chilli con Carne čudovita jed. Eklektična, obsežna, večplastna, domiselna in pripravljena za nadaljnje ekperimentiranje. Več kot absorbira iz zunanjega sveta, pa naj bo to fižol, viski ali espresso, bogatejša in zanimivejša postane.

Čebulni obročki – v testu ocvrta sreča

Chimichanga – osličkova ocvrta sestra

Burrito – osliček, ki je osvojil svet